Om du ikke passer litt på ødelegges skinnsetene og skinninteriøret i den nye bilen din. Skinnsetene i din gamle bil kan også bli nye og fine.

Tekst: Media Serv

Før ble skinnet lakkert med tykk lakk. Den nye behandlingen av skinn som kom på 90-tallet har ikke bare ulemper. Skinnet er nå nemlig mykere og puster bedre.

Men du må gjøre litt for at det skal være like bra år etter år. Og husk: Det er bedre å gjøre litt enn ingenting.

Gode råd:

  1. Vask aldri skinn med Zalo.
  2. Støvsug grundig.
  3. Vask med rent vann eller skinnrens. Bruk gjerne en myk børste som kommer ned i porene. Ta et felt om gangen. Er setene veldig skitne må du gjenta prosessen.
  4. Tørk av med en tørr frotéklut (ikke mikrofiber).
  5. Sett skinnet inn med en impregnering/lotion som holder skinnet mykt og beskytter mot søl og skitt.

SLIK FORNYER DU ELLER REDDER SKINNSETENE DINE 

– Om du ikke liker slikt arbeid eller er usikker, kan vi gjøre det for deg. Vi har et eget system for behandling av skinn som kalles Leatherlab+, forteller Håvard Handeland, profesjonell bilpleier hos Handeland Antirust på Ualand.

Men Leatherlab+ kan gjøre mer enn utføre vedlikehold. Er setene slitt, har mistet glansen eller til og med mistet fargen, kan Handeland behandle de slik at de ser helt nye ut. Du behøver ikke å trekke dem om igjen.

– Vi kan til og med reparere hull i skinn opp til 5 centimeter, sier han.

Skinnseter som trenger ny lakk renses og slipes, ny struktur lages før de blir lakkert med spesiallakk. Du kan selv velge om du vil ha matt, halvblank, blank eller superblank overflate. Om du vil bytte farge på skinnsetene, så går det også fint.

– Om du skal gjøre dette arbeidet selv må du unngå å bruke billige produkter som inneholder petroleum, sier Handeland.

DU MÅ VEDLIKEHOLDE SKINN

Ved mangelfullt vedlikehold vil skinnet bli stivt og krakkelere, sprekke opp, bli skittent.

– Mange tror at skinn er vedlikeholdsfritt og like fint år etter år. Det er helt feil. Skinn bør egentlig settes inn med lotion 3-4 ganger i året for å holde seg slitesterkt. Men det er bedre å gjøre litt enn ingenting, understreker Handeland.

Det samme er det med skinninteriør, skinnseter i en båt og sofaen i stuen. Alt skinn trenger pleie for å holde seg fint. Og om det har blitt stygt kan det repareres.

Om vinteren trekker tørr og kald luft ut fuktigheten av skinnet. Derfor er det viktig å behandle skinnet før vinteren. Er temperaturen under 10 grader absorberes ikke lotion.

Dersom du ikke har behandlet skinnet er det lettere for brus, is og liknende å trekke inn og gi permanente skjolder og skader.

Handeland reparerer alt skinn, ikke bare i bilen, men også i båten eller skinnsofaen du har i stuen.

– Ring meg eller kom innom, så ser vi på hva som må gjøres for å få skinnet fint igjen, sier Handeland.